Nadchodzi jesień, a właściwie, to już nadeszła. Nie wiadomo kiedy z upalnych poranków zostaliśmy zmuszeni do przestawienia się w tryb zimnych, często deszczowych poranków, a nawet całych dni skąpanych strugami deszczu. Przy takiej aurze nietrudno o szybkie przeziębienie czy katar. Jak w szybki i skuteczny sposób poradzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia? Odpowiedź na te pytanie jest bardzo prosta i zazwyczaj znajduje się w naszych kuchniach. Czosnek i cebula są prostym domowym sposobem na przeziębienie, o którym mówiły nasze babcie. Wystarczy rozdusić czosnek, a cebulę pokroić i pozwolić allicynie działać. A głównych zainteresowanych postawić na talerzyku w sypialni i oddać się takiej aromaterapii. Czym jest allicyna? Allicyna, związek powstały z alliiny zawarty w cebuli i czosnku, to inaczej sulfotlenek S-alkilocysteiny czyli aminokwas zawierający siarkę. Uwalnia się on podczas miażdżenia lub siekania czosnku związek ten, ulega procesowi hydrolizy, tworząc allicynę, która odpowiedzialna jest za bardzo charakterystyczny i wyjątkowo intensywny zapach. Posiada właściwości podobne do antybiotyków. Dlatego jest tak skuteczną.
Gdy dopadnie Cię przeziębienie podczas jesiennej słoty, nie bój się zastosować tego sposobu.