To już ostatni dzwonek żeby zebrać owoce czarnego bzu, który posiada właściwości wspierające naturalne budowanie odporności u człowieka oraz wspomaga walkę z objawami przeziębienia.
Dziki bez (bo pod taką nazwą, również można go spotkać) – a dokładniej mówiąc sok to jeden z najskuteczniejszych środków na sezonowe infekcje. W owocach bzu znajdziemy witaminę A i witaminę C, które pomagają utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji.
Poza tym owoce czarnego bzu są bogate w antyoksydanty oraz minerały. W okresie jesienno-zimowym warto codziennie zażywać syrop z czarnego bzu, aby uniknąć przeziębienia czy infekcji.
Przepis na sok z czarnego bzu:
– kilogram owoców czarnego bzu
– litr wody
– 0.5 kilograma cukru
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy około 40 minut. Następnie odcedzamy sok od resztek owoców i ponownie zagotowujemy wywar. Przelewamy do czystych szklanych pojemniczków. Spożywamy w okresie jesienno-zimowym.
Na zdrowie!