Przed nami pierwsza edycja Festiwalu Mikołaja Reja. Wydarzenie odbędzie się w parku podworskim przy Dworze Sztuki w Siennicy Różanej, od 24 do 26 maja.
Bogaty festiwalowy program zbudowano wokół dwóch strategicznych punktów: Stołu Spotkań i Sceny Dobrego Smaku.
Specjalnym gościem Festiwalu będzie Mikołaj Rey, który w piątek wydarzenie otworzy. Towarzyszyć mu będą Łukasz Modelski, autor kultowej audycji Droga przez mąkę oraz Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu, znany lubelski dziennikarz i twórca Europejskiego Festiwalu Smaku. Panowie zdradzą, dlaczego festiwal „ojca literatury polskiej” w większości poświęcony jest jedzeniu i kulinariom. Widownia będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw. Rozstrzygnięty zostanie także Konkurs na najlepszą nalewkę gospodarską.
W programie także m. in. mecz poetycki na fraszki, pokazy kulinarne, występy, konkursy, atrakcje dla najmłodszych, spotkania z ciekawymi ludźmi.
Zwieńczeniem trzech festiwalowych dni i podsumowaniem będzie spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska, który nie tylko zaprezentuje najsłynniejsze sery świata, ale zdradzi też jakie znaczenie dla polskiego serowarstwa ma Rej i Siennica Różana.
Wkrótce szczegółowy program imprezy.