Muzeum Ziemi Chełmskiej pozyskało prawie 20 tys. zł z programu EtnoPolska 2024 na realizacje projektu „Pieczywo obrzędowe – z tradycją w przyszłość”.
– Realizując ten projekt chcemy przypomnieć, promować i popularyzować ważny aspekt polskiego dziedzictwa kulturowego jakim są wypieki uświetniające dawne obrzędy rodzinne, jak wesele czy chrzciny, bez których poszczególne uroczystości nie mogły by się odbyć – tłumaczy Ilona Sawicka z MZCh. – Nakazy zwyczajowe wymagały wypieku danego pieczywa, ze ścisłym zachowaniem tradycji odnośnie jego składu surowcowego, metod wypieku i receptury oraz czasu jego przygotowywania. Chcemy odtworzyć i pokazać te tradycje.
Projekt zakłada przygotowanie wystawy oraz przeprowadzenie zajęć warsztatowych. Ekspozycja traktująca o polskim pieczywie obrzędowym ma uwzględniać też wątek wielokulturowości czyli np. obrzędowego pieczywa żydowskiego czy prawosławnego. Na wystawie znajdą się także wypieki międzykulturowe z natury, takie jak np. korowaje. Podczas warsztatów uczestnicy – ci duzi i mali, pod opieką twórcy ludowego Michała Kowalika, będą uczyć się piec i ozdabiać obrzędowe pieczywo.
– Mam nadzieję, że dzięki projektowi uda nam się zainteresować kulturą ludową i promować instytucję kultury jaką jest muzeum, jako miejsce otwarte na zwiedzających i oferujące czynny udział w kulturze, proponując naukę żywej sztuki tradycyjnej – dodaje Sawicka.