Będzie pysznie, obrzędowo

Agnieszka Nowosad
2 min czytania

--- REKLAMA ----

Wiecie czym są byśki, nowe latka, busłowe łapy i korowaje? Koniecznie musicie obejrzeć tę wystawę. Zaprasza Muzeum Ziemi Chełmskiej.

14 maja planowany jest wernisaż wystawy zatytułowanej „Niezwykła moc chleba – pieczywo obrzędowe w kulturze ludowej”. Będzie pysznie i pachnąco. W otwarciu uczestniczyć ma twórca, który stworzył prezentowane wypieki. Początek o godzinie 12.

- REKLAMA -

Pieczywo obrzędowe uświetniało dawniej obrzędy rodzinne jak wesele czy chrzciny, bez niego te uroczystości nie mogły się odbyć. Zwyczaj wymagał wypieku danego pieczywa z zachowaniem właściwego składu surowcowego, receptury, metody wypieku i czasu jego przygotowywania.
– Na wystawie pokażemy polskie pieczywo obrzędowe z uwzględnieniem wątków wielokulturowości, a więc także wywodzące się z tradycji żydowskiej, prawosławnej, jak i wytwory międzykulturowe z natury jak, np. korowaje. Wszystkie wypieki przygotował zgodnie z tradycyjnymi recepturami utalentowany, wyróżniony wieloma nagrodami twórca ludowy Michał Kowalik – zdradza Ilona Sawicka z Działu Etnografii MZCh.

Planowane są także warsztaty dla wszystkich grup wiekowych, na których będzie można własnoręcznie przygotować elementy pieczywa obrzędowego, ozdobić korowaj czy wykonać szyszki weselne. Warsztaty będą odbywać się we wszystkie wtorki maja i czerwca. Zapisy pod nr tel. 82 565 26 93.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2024

Zobacz więcej

Komentarze

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *